Om å leve et ‘enkelt’ liv (2013)

books

Den sveitsiske psykiateren Carl Gustav Jung skriver om sitt ‘hellige’ sted hvor han i perioder lever uten tilgang til moderne fasiliteter som elektrisitet og innlagt vann og der han hver dag gjør alle ting selv. Han peker på hvor vanskelig det er blitt å leve et enkelt liv for moderne mennesker:

» Disse enkle handlingene gjør mennesket enkelt. Hvor vanskelig det er for mennesket å være enkelt.»

I vestlige samfunn har et voksende antall mennesker problemer med å finne seg til rette med tiltakende samfunnsmessig kompleksitet. Vi ønsker selvsagt materiell trygghet, penger, suksess, status og mange andre ting som gjør livet lettere; men samtidig fører dette med seg andre ting som gjør livet mer krevende. Samfunnsutvikling handler om å legge til rette for ‘deg gode liv’ for flest mulig mennesker; det handler om velferd, materielle goder, helse, trygghet. Men et ‘godt liv’ handler også om å oppleve at man kan leve i takt med seg selv, at man mestre de kravene som stilles uten å gå på akkord med sine egne behov og evner. At livet ganske enkelt er levelig og ikke krever mer av enn enn det en kan stille opp med.

Stadig flere opplever at slik er det ikke i våre moderne og i viktige henseender vellykkete samfunn. Kanskje er det så at velferden i økonomisk forstand forbedres, men samtidig øker også kompleksiteten og de kravene som stilles for at man skal kunne ta del og henge med. Mange setter seg til motverge mot en slik utvikling med tiltakende kompleksitet og søker mot det som kalles ‘det enkle liv’.

Hva er så det ‘enkle liv’?

David Shi skriver i boken ‘The Simple Life: Plain Living and High Thinking in American Culture‘ (1985, ny utgave 2001):

«Det er nesten like vanskelig å definere det enkle livet som det er å leve det. (-) Den nøyaktige betydningen til det enkle livet har rett og slett aldri blitt fastlagt.»

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s