Om ‘overføring av følelser’ og beslektede ting som gode og dårlige vibrasjoner, følelsesmessig smitte, stemning, atmosfære, kjemi osv..

books

Det vanlige er å tenke at man ‘eier’ sine egne følelser, følelser hører til i det rommet som utgjøres av ens egen individuelle og private verden. Man kan selvsagt ‘dele’ sine følelser med andre, men de oppfattes vanligvis som noe som skjer på innsiden av folk, i deres psykiske indre eller i våre dager inne i hjernen og derfra virker de inn på og preger deres forhold til folk og verden omkring dem. Dette synet omtales gjerne som ‘container’-modellen av følelser. Denne måten å betrakte følelser på tar vi mer eller mindre for gitt og vi har vanskelig for å skjønne at den kan ha begrensninger eller til og med være villedende.

Ikke alle mener at det individualiserende synet på følelser er en riktig måte å forstå ‘hvor’ våre følelser utspiller seg, hvordan de oppfører seg og hvordan og hvorfor vi føler slik vi gjør. Container-synet overser at også følelser har sosial og mellommenneskelig dimensjoner som kan være like bestemmende for den som forankringen i individers hjerne og fysiologi. Det er egentlig enkelt å observere at ens følelsesliv ikke fullt ut foregår inne i en isolert og individuell psyke, men mer synes å utspille seg ‘ute i verden’ og ikke minst sammenvevd med andre personers følelser og at de henger sammen med dynamikken i sosiale situasjoner. Hvorledes vi føler synes altså å være nært forbundet med hvordan andre personer i våre omgivelser føler.

Vi har en rekke ord som forsøker å fange opp denne sammenknyttingen av folks følelsesliv. Vi snakker om ‘stemninger’, følelsesmessig ‘atmosfære’, vibrasjoner og at det utspiller seg en slags overføring og smitte av følelser og stemninger mellom folk i ulike settinger og situasjoner. Kanskje er derfor våre følelser mer noe som skjer mellom folk, kanskje er de i mindre grad enn vi vanligvis tenker psykologiske fenomener inne i men like mye noe som hører til ute i det sosiale livet og mellom folk. Vi trenger derfor en mer sosial modell av følelsesmessig fungering og av hvordan følelsene oppfører seg i våre liv og hvorledes vi kan forholde oss og gå frem for å ha et best mulig følelsesmessig liv.

En av de fremste kritikerne av det individualpsykologiske containersynet på følelser er Teresa Brennan i den viktige boken ‘Overføring av følelser’ (2004: se http://mellonseminaremotions.wikispaces.com/file/view/Brennan_trans_of_affect+Ch1.pdf).

Brennan utvikler i denne boken et nytt psykologisk ‘paradigme’ med utgangspunkt i ‘den sosiale psyken’. Kulturanalytikeren Teresa Brennan hevder at mens ideen om overføring av følelser var vel akseptert fram til 1600-tallet, svant denne ideen hen under Opplysningstiden på grunn av fremveksten av individualisme. Når tideen om individet vinner frem,

«ble det mer og mer antatt at følelser og energier naturlig inneholdes og ikke kommer lenger enn til huden.»

17hundretall individualismen har gjort det utenkelig at våre følelser er ikke helt ut er våre egne og at noen av våre følelser har blitt overført til oss og at de stammer fra eksterne kilder. Troen på at følelser er våre egne, og kommer fra vårt indre liv kunne opprettholdes fordi uønskete følelser alltid kan bli projisert på noen andre. Følelser er  imidlertid ikke nødvendigvis våre egne fordi de kan ha blitt overført av noen andre eller av et objekt eller av omgivelsene vi befinner oss i. Vi blir på et vis deretter ‘besatt’ av følelser som har sitt opphav andre steder eller i noen andre.

Brennan oppsummer: 

«Oppgaven med å forstå overføring av følelser, med utgangspunkt i teori, vitenskap og praksis, har såvidt begynt.«

Litteratur og henvisninger:

Stuart Airlie, “The History of Emotions and Emotional History,” Early Medieval Europe 10 (2001): 235-41.

Ahmed, Sara. The Cultural Politics of Emotion. New York: Routledge, 2004.

Brennan, Teresa. The Transmission of Affect. Ithaca, NY: Cornell UP, 2004.

Teresa Brennan, “The New Paradigm,” The Transmission of Affect (74-96, 182-88)

Hatfield, Elaine, John T. Cacioppo, and Richard L. Rapson. Emotional Contagion
(Studies in Emotion and Social Interaction). New York : Cambridge UP, 1994.

Hill Alison L., David G. Rand, Martin A. Nowak and Nicholas A. Christakis. “Emotions
as infectious diseases in a large social network: the SISa model.” Proceedings of
the Royal Society B 277 (2010): 3827-3835.

En kommentar om “Om ‘overføring av følelser’ og beslektede ting som gode og dårlige vibrasjoner, følelsesmessig smitte, stemning, atmosfære, kjemi osv..

  1. Ikke et enten eller vel? Følelser skjer inne i hjernen vår og påvirker kroppsspråket og måten vi snakker på, noe andre tolker og gir tilbakemeldinger på, en sirkel som hele tida endrer seg etterhvert som vi tilfører nytt og trekker fra gammelt.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s