Hva er det med vårt forhold til ‘naturen’?

Naturen omgir oss, vi er en del av naturen, hverken mer eller mindre. Det skulle være den enkleste sak av verden å ha et slags forhold til naturen, et enkelt og respektfullt og gjensidig forhold.

I det siste har jeg tatt til med å stille noen spørsmål når det gjelder vårt moderne forhold til naturen. Jeg kjenner på en beklemmende følelse av at noe er ‘galt’ et sted, det er noe som ikke stemmer.

Naturen, i en bestemt utgave, er ‘in’ for tiden, i allefall i media. Media flommer over av ekstrem-reportasjoner, toppturer i alle fasonger og utgaver, padleturer rundt Svalbard og skiturer til begge polpunktene. Hva er egentlig dette for noe? Er det egentlig ‘naturen’ det handler om, om vårt forhold til naturen? Eller har naturen mer blitt redusert til en scene for selvutfoldelse styrt av utstyrsindustrien. En visningsarena for hypernarsissistisk opplevelsesjakt og underholdningsøvelser.

For vi vet det godt – det finnes en annen skyggeside av dette naturbildet: de store massene som ikke har egne TV-programmer om sine toppturer. Hvordan står det til med deres naturopplevelse, deres forhold til naturen?

Det har spredd seg en økende følelse av redusert menneskelig kontakt med naturen. Dette fenomenet har av noen blitt kalt »ekstinksjon av erfaring» (Nabhan og St. Antoine 1993)

Andre omtaler det som en ‘Natur-underskudd forstyrrelse’ (Louv, 2006).

Undersøkelser viser at mange synes at

» folk flest er avsondret fra naturen. De bruker tiden sin innendørs, og når de er utendørs, er natur bare en ulempe for dem.»

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s